Billeddiagnostik og biomarkører
Udvikling og afprøvning af diagnostisk software (PredictND)
PredictND er et internationalt multicenterstudie, som forløb i perioden 2014 til 2018. Formålet var at øge den diagnostiske sikkerhed ved udredning af patienter med kognitive problemer.
Projektet udviklede og afprøvede diagnostisk software til at hjælpe klinikere i deres vurdering af undersøgelser i forbindelse med udredning. PredictND er siden 2018 fortsat som et forskningssamarbejde mellem fire europæiske demensklinikker og analyse-eksperter fra Finland.
Projektet blev finansieret med midler fra European 7th Framework Program og foregik i samarbejde med VTT Technical Research Centre of Finland, GE Healthcare, Imperial College London, The University of Eastern Finland, Danish Dementia Research Center, Rigshospitalet, Amsterdam University Medical Centers, The University of Perugia, Alzheimer Europe.
Kontaktperson
Professor, overlæge, dr.med. Steen G. Hasselbalch
steen.gregers.hasselbalch@regionh.dk (Obs: Denne mail sendes ikke krypteret og må derfor ikke indeholde personfølsomme oplysninger.)
Publikationer |
qEEG som prognostisk indikator ved MCI (NORD-MCI)
Formålet med NORD-MCI er at undersøge om qEEG kan forudsige, hvilke personer med let hukommelsesbesvær (MCI) og selvoplevet kognitiv svækkelse (SCI), der over tid kan udvikle sig til demens.
Projektet inkluderer en gruppe patienter, der ved standardudredning er diagnosticeret med MCI og en gruppe, der tidligere har deltaget i projektet NORD–EEG og her fik diagnosen MCI eller SCI.
Nord-EEG-projektet, der forløb 2011-2013 havde til formål at validere anvendelsen af kvantitativ elektroencefalografi (qEEG) i det daglige diagnostiske arbejde i en hukommelsesklinik.
Rekrutteringen af patienter og kontroller til NORD-MCI blev færdiggjort i 2019. Forsøgspersonerne følges med besøg årligt gennem to år. Forsøget forventes afsluttet i 2021.
Projektet udspringer fra et netværk bestående af syv hukommelsesklinikker i fem nordiske lande og Litauen. Projektet blev etableret i 2009 med økonomisk hjælp fra NordForsk.
I NORD-MCI projektet deltager hukommelsesklinikker i Reykjavik, Stockholm, Oslo, Bergen, Roskilde og København. Projektet er støttet af Kavli Fonden.
Kontaktperson
Overlæge, dr.med. Birgitte Bo Andersen
birgitte.bo.andersen.01@regionh.dk (Obs: Denne mail sendes ikke krypteret og må derfor ikke indeholde personfølsomme oplysninger.)
Publikationer Musaeus CS, Engedal K, Høgh P et al. EEG Theta Power Is an Early Marker of Cognitive Decline in Dementia due to Alzheimer's Disease. J Alzheimers Dis. 2018;64(4):1359-1371. |
Biomarkers for Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease (Biomark-APD)
Projektets formål var at udvikle evidensbaserede guidelines til måling og brug af biokemiske markører til diagnose af AD og PD i klinisk praksis. Data blev indsamlet i perioden 2012-2015.
Projektet blev finansieret af JPND (EU Joint Programme – Neurodegenerative Disease Research) og Innovationsfonden og foregik i samarbejde med 15 EU lande samt Tyrkiet, Canada og Schweiz.
Du kan læse mere om projektet her
Kontaktperson
Seniorforsker Anja Hviid Simonsen
anja.hviid.simonsen@regionh.dk (Obs: Denne mail sendes ikke krypteret og må derfor ikke indeholde personfølsomme oplysninger.)
Publikationer |
Diagnostik af normaltrykshydrocephalus
Normaltrykshydrocephalus (NPH) er en tilstand med øget væske i hjernen, som giver kognitive problemer, urininkontinens og gang- og balanceproblemer. Tilstanden kan korrigeres med en hjerneoperation, men kan være vanskelig at diagnosticere.
Projektet sker i samarbejde med Afdeling for hjerne- og nervekirurgi og følger patienter, som udredes på klinikken med mistanke om NPH i et standardiseret program. Projektet vurderer, om brugen af bedre scanningsteknikker og biomarkører i spinalvæsken kan forbedre diagnostikken.
Kontaktperson
Professor, overlæge, dr.med. Steen G. Hasselbalch
steen.gregers.hasselbalch@regionh.dk (Obs: Denne mail sendes ikke krypteret og må derfor ikke indeholde personfølsomme oplysninger.)
Publikationer |