Demenssygdomme
Udover de fire kendte demenssygdomme findes også sygdomme som Parkinsons sygdom og Huntingtons sygdom, som ofte ledsages af demens.
Alzheimers sygdom, Lewy body demens og frontotemporal demens er neurodegenerative sygdomme. Altså sygdomme, hvor der sker en gradvis og oftest langsom nedbrydning af hjernen og dens funktioner.
Ved vaskulær demens er der tale om demens forårsaget af forstyrrelser i hjernens blodforsyning eller blodkar. Forstyrrelserne kan fx skyldes blodpropper, blødninger eller forsnævring af hjernens blodkar.
Ud over neurodegenerative sygdomme og vaskulær demens kan op imod et par hundrede andre sygdomstilstande med direkte eller indirekte påvirkning af hjernens funktion medføre kognitiv svækkelse. Det kan fx være følger efter alkoholmisbrug, kronisk mangel på B-vitamin, stofskiftesygdomme eller forgiftningstilstande.
Du kan læse mere om de forskellige demenssygdomme her:
Du kan også læse mere om demenssygdomme i vores fakta-ark til patienter og pårørende.
Læs også
Forekomst af demens i Danmark
I Danmark anslår vi, at godt 96.000 mennesker på 65 år eller derover lever med demens. Antallet forventes at vokse...
Symptomer på demens
Demens er en tilstand, der især er karakteriseret ved svækkelse af mentale funktioner som hukommelse, koncentration, rumopfattelse, sprogfærdighed og evnen...
Faglige redskaber
Klinisk vurdering af personer med demens kræver de rigtige redskaber, så patienter modtager den rette behandling og støtte.
Behandling og indsatser
Når man får en demensdiagnose, er det vigtigt, at der sættes ind med den rette behandling og de rette indsatser...