Civilsamfundet og partnerskaber

Civilsamfundet kan understøtte, at mennesker med demens og pårørende kan leve et aktivt, meningsfuldt og trygt hverdagsliv i deres lokalsamfund.

Frivillige ildsjæle og foreninger gør i den sammenhæng en stor forskel. Læs her om de forskellige initiativer, og hvordan civilsamfundet, frivillige og kommunen kan samskabe om at gøre en forskel for mennesker med demens.

Civilsamfundet er en samlebetegnelse for en række frivillige aktører, organiseringer og initiativer – lige fra det organiserede foreningsliv i patientforeninger og idrætsforeninger til sangkoret og mindre private initiativer.

I Danmark er der lang tradition for, at civilsamfundet og den offentlige sektor er fælles om indsatser til borgere, der har brug for hjælp og støtte – også inden for demensområdet, fx har vi mange frivillige på plejecentre.

Lokale partnerskaber på tværs

I Den Nationale Demenshandleplan 2025 blev der lagt op til at styrke den frivillige indsats og etablering af nye former for partnerskaber, hvor frivillige skaber aktiviteter for mennesker med demens og deres pårørende, som led i at understøtte udviklingen af det demensvenlige lokalsamfund (initiativ 14).

Flere kommuner har indgået lokale partnerskaber på tværs af kommune, erhvervsliv, kulturinstitutioner og frivillige organisationer med det formål at skabe trygge rammer og demensvenlige tiltag, så mennesker med demens kan leve et aktivt og værdigt liv.

Demensvenner

At være Demensven betyder, at man viser forståelse for livet med demens og giver en hjælpende hånd, hvor og når man kan. Det kan være stort som småt. Alt tæller og gør en forskel.

I 2016 lancerede Alzheimerforeningen Demensven-kampagnen i Danmark. Konceptet har taget mange former, og der i dag registreret over 100.000 Demensvenner. Målet med Demensvenner er at skabe et demensvenligt samfund, hvor der er mere viden og åbenhed om demens.

Idéen om Demensvenner stammer fra Japan og i dag er der mere end 20 millioner Demensvenner fordelt på hele 56 lande.

Kampagnen har betydet, at mennesker med demens bl.a. kan blive mødt af demensvenlige supermarkeder, apoteker, busselskaber og idrætsforeninger m.v.

DGI – Den Demensvenlige Idrætsforening

DGI – Den Demensvenlige Idrætsforening er et samarbejde mellem DGI og Alzheimerforeningens koncept Demensvenner, hvor formålet er at gøre det trygt og nemmere for mennesker med demens at være fysisk og socialt aktive i deres idrætsforening. Fokus er at klæde instruktørerne på med viden om demens, så der skabes gode rammer for fysisk aktivitet, et trygt fællesskab og socialt samvær.

DGI og Københavns Kommune er et eksempel på, hvordan civilsamfundet og kommunen kan være sammen om en fælles indsats til mennesker med demens.

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark

13 forskellige organisationer, herunder Alzheimerforeningen og Ældresagen, er gået sammen i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark. De 13 organisationer har meget forskellig berøringsgrad med demens i hverdagen, er af forskellig størrelse og er til hverdag drevet af forskellige dagsordner.

Fælles er, at de sammen arbejder for, at mennesker med demens og deres pårørende kan indgå ligeværdigt og aktivt i lokalsamfundet. Hvert år udgiver de rapporten Demensvenlige handlinger, som giver indblik i organisationernes forskellige initiativer.

Et af folkebevægelsens initiativer er Det nationale demenssymbol, der er et frivilligt hjælpeværktøj til mennesker med demens, som ønsker at signalere, at de har brug for særlige hensyn.

Senest opdateret: