Diagnosekriterier for demens
De to diagnostiske klassifikationssystemer af relevans for demensområdet er:
- WHO's International Classification of Diseases and Related Health Problems 10. revision (ICD-10)
- The American Psychiatric Association's Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM 5; 2013)
ICD-kriterierne er formuleret både i en klinisk udgave med beskrivende præg (Clinical description and diagnostic guidelines; 1992) og i en forskningsudgave med en højere grad af operationalisering (Diagnostic criteria for research; 1993).
ICD-10 kriterierne forekommer efterhånden mangelfulde i forhold til den måde, vi i dag opfatter og klassificerer mange demenssygdomme på. Et af problemerne ved ICD-10 er, at demens – især i den tidlige fase – kan være domineret af andre kognitive problemer end hukommelsessvækkelse, hvilket formelt set ikke opfylder kriterierne for demens. På grund af manglerne ved ICD-10 er det almindeligt at supplere med såkaldte forskningskriterier. Ifølge WHO skal ICD-11 træde i kraft i januar 2022.
I 2011 lancerede tre internationale arbejdsgrupper nedsat af the National Institute on Aging (NIA) og Alzheimer's Association (AA) reviderede diagnosekriterier for henholdsvis demens, Alzheimers sygdom og mild cognitive impairment (MCI; let kognitiv svækkelse).
Køb hæftet Diagnosekriterier for demens og demensgivende sygdomme her
En af arbejdsgrupperne formulerede desuden et forslag til forskningskriterier for såkaldt præklinisk Alzheimers sygdom, det vil sige den helt tidlige fase af sygdommen, hvor begyndende sygdomsforandringer i hjernen alene kan påvises ved hjælp af biologiske markører.
Køb "Diagnosekriterier for demens og demensgivende sygdomme" her