Gode resultater på ny medicin
I nat offentliggjorde to medicinalvirksomheder, at deres lægemiddel, lecanemab, kan forhale sygdomsudviklingen ved Alzheimers sygdom i de tidlige stadier med 27 procent sammenlignet med placebo.
Det skriver Eisai i en pressemeddelelse.
Overlæge og leder af den kliniske forskningsenhed på Nationalt Videnscenter for Demens, Kristian Steen Frederiksen, er umiddelbart begejstret for resultaterne.
”Det er første gang, vi ser noget, der er så overbevisende. Medicinen ser ud til at have en effekt både på sygdomsudviklingen samt de typiske symptomer på Alzheimers sygdom såsom hukommelsen, og hvor godt man fungerer i hverdagen,” siger han.
Dog skal man være opmærksom på, at det ikke har været muligt at dykke ind i forskningen bag endnu.
”Vi har endnu kun de resultater, vi kan læse ud af pressemeddelelsen fra medicinalselskabet. Det ser til gengæld meget lovende ud.”
Om lecanemab
Studiet viser, at gruppen, der modtog lægemidlet, klarede sig efter 1,5 års behandling 0,45 point bedre på en 18-points skala end placebogruppen.
Ligesom lægemidlet Aduhelm, der er godkendt i USA, virker lecanemab ved målrettet at fjerne beta-amyloid, der er et proteinstof i hjernen.
Men i modsætning til Aduhelm, går lecanemab også efter den beta-amyloid, som endnu ikke er klumpet sammen.
Der er bivirkninger såsom hævelser i hjernen, som 12,5 procent af forsøgsdeltagerne, som modtog lægemidlet, fik, og 17 procent af de, som modtog lægemidlet, fik mindre hjerneblødninger.
I studiet deltog 1.795 mennesker med Alzheimers i tidligt stadie.
Data bag resultaterne bliver offentliggjort konferencen Clinical Trials On Alzheimer's Disease (CTAD) i San Fransisco i slutningen af november 2022.
Om Alzheimers sygdom:
- Ca. 25.000 danskere lider af Alzheimers sygdom
- Gennemsnitslevetiden med sygdommen er 8-10 år
- Ca. 3.400 danskere får diagnosticeret sygdommen årligt
- De typiske symptomer er hukommelsesbesvær, generel kognitiv svækkelse og adfærdsproblemer på længere sigt
- Sygdommen nedbryder hjernen langsomt
- Det er en dødelig sygdom
- Mere om Alzheimers sygdom: https://videnscenterfordemens.dk/da/alzheimers-sygdom
Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens