Svensk minister besøger Nationalt Videnscenter for Demens
Besøget af den svenske ældre- og socialsikringsminister Anna Tenje i Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet i København startede ved kantstenen uden for Nordfløjen, hvor videnscentret holder til. Her ankom ministeren sammen med Charlotte Wrangberg, Sveriges ambassadør til Danmark.
Anna Tenje og Charlotte Wrangberg blev modtaget af leder af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar, sammen med vicedirektør i Neurocentret, Lene Breum og chefsygeplejerske i Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme, Mette Egelund.
”Da vi blev kontaktet af Anna Tenje, der gerne ville besøge vores videnscenter i forbindelse med et besøg hos den danske ældreminister Mette Kierkgaard, blev vi glade, for vi vil rigtig gerne fortælle om vores arbejde og vise Den Demensvenlige Have og det indendørs demonstrationsmiljø Hverdagslivet med Demens frem,” siger leder af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar.
Besøget blev da også indledt med en præsentation af videnscentrets arbejde med forskning, udredning, uddannelse og formidling af viden. Ministeren var meget interesseret og spurgte ind til arbejdet.
Herefter blev ministeren, ambassadøren og de øvrige gæster vist rundt i Den Demensvenlige Have. Her hørte Anna Tenje blandt andet projektleder Ann Nielsen fortælle, hvordan man kan stimulere mennesker med demens ved hjælp af musik.
I demonstrationsmiljøet Hverdagslivet med Demens hørte Anna Tenje, hvordan man få greb kan indrette et demensvenligt køkken, ligesom hun blev præsenteret for velfærdsteknologi og introduceret til materialer udviklet af Nationalt Videnscenter for Demens.
Som en del af demonstrationsmiljøet Hverdagslivet med Demens er der indrettet et lokale med fokus på Kognitiv stimulationsterapi (CST). CST er en internationalt anerkendt og evidensbaseret metode, der er skræddersyet til mennesker med let til moderat demens. Metoden omfatter en bred vifte af aktiviteter og temaer, der stimulerer tænkning, koncentration, hukommelse, sprog mm.
”Vi var meget glade for besøget og håber, at ministeren kunne bruge nogle af ideerne her fra Danmark hjemme i Sverige, ligesom vi også er inspirerede af det gode samarbejde med vores svenske søsterorganisation, Svenskt Demenscentrum,” siger Gunhild Waldemar.