Blodtrykssænkende kost
Blodtrykssænkende kost
The Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) er en kostsammensætning beregnet på at sænke blodtrykket. DASH er karakteriseret ved et højt indhold af:
- frugt
- grøntsager
- nødder og frø
- bælgfrugter
- magert kød
- fisk og fjerkræ
- magre mejeriprodukter
samt et lavt indhold af:
- slik
- mættede fedtstoffer
- salt
Det er veldokumenteret, at DASH har en beskyttende virkning mod sygdomstilstande som forhøjet blodtryk (hypertension), hjertekarsygdom og diabetes, der hver for sig er forbundet med øget risiko for kognitiv svækkelse og demens.
Sammenhængen mellem DASH og kognitiv funktion er undersøgt i en randomiseret klinisk undersøgelse (RCT) fra 2010, og sammenhængen mellem DASH og risikoen for udvikling af kognitiv svækkelse eller demens er belyst i tre befolkningsundersøgelser fra perioden 2012-2014.
De fire studier finder samstemmende, at DASH er forbundet med et bedre kognitivt præstationsniveau på kort sigt og en mindsket risiko for kognitiv svækkelse eller demens på langt sigt.
Resultaterne af forskningen vedrørende DASH og kognitiv svækkelse er sammenfattet i en oversigtsartikel fra 2014.
Kost mod neurodegeneration
The Mediterranean-DASH diet intervention for neurodegenerative delay (MIND) kombinerer de elementer fra DASH og middelhavskost, der menes at beskytte mest effektivt mod neurodegeneration og kognitiv svækkelse. MIND-diæten er karakteriseret ved et højt indhold af:
- grønne, bladrige grøntsager (fx kål)
- andre typer grøntsager
- nødder
- bær
- bønner
- fuldkorn
- fisk og skaldyr
- fjerkræ
- olivenolie
- vin
samt et lavt indhold af:
- rødt kød
- smør og fast margarine
- ost
- slik og kager
- friturestegt mad
Sammenhængen mellem MIND og kognitiv funktion samt risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom er undersøgt i the Memory and Aging Project fra Chicago. MIND-diæten var tydeligt forbundet med tempoet for udvikling af kognitiv svækkelse.
En sammenligning af deltagere inden for henholdsvis den højeste og laveste tredjedel af spekteret af MIND-diæt scores viste, at den tredjedel, der spiste mest i overensstemmelse med MIND, havde signifikant langsommere svækkelse af den kognitive funktion.
Over et forløb på 10 år svarede det til et kognitivt funktionsniveau, der var 7½ år yngre end den mindst MIND-orienterede tredjedel. Tilsvarende havde den tredjedel af deltagerne, der spiste den mest MIND-orienterede kost, kun halvt så høj risiko for at udvikle Alzheimer (hazard ratio 0,47; 95 % konfidensinterval 0,26-0,76) som den laveste tredjedel.
Navn på studie | Sted | Studiedesign | Antal deltagere | Studie-periode | Reference |
---|---|---|---|---|---|
Exercise and Nutrition Interventions for Cardiovascular Health (ENCORE) | North Carolina, USA | Randomiseret kontrolleret studie | 124 | 4 måneder | Smith, 2010 |
Cache County Memory Study | Utah, USA | Prospektivt kohortestudie | 2.544 | Mean 6,3 år (SD 5,3) | Norton, 2012 |
Cache County Memory Study | Utah, USA | Prospektivt kohortestudie | 3.831 | 11 år | Wengreen, 2013 |
Memory and Aging Project | Illinois, USA | Prospektivt kohortestudie | 826 | 4,1 år | Tangney, 2014 |
Navn på studie | Sted | Studiedesign | Antal deltagere | Studieperiode | Outcome | Reference |
---|---|---|---|---|---|---|
Memory and Aging Project | Illinois, USA | Prospektivt kohortestudie | 960 | Mean 4,7 år | Kognitiv funktion | Morris 2015 |
Memory and Aging Project | Illinois, USA | Prospektivt kohortestudie | 923 | Mean 4,5 år | Alzheimers sygdom | Morris 2015 |