Symptomer ved vaskulær demens
Ofte vil man opleve neurologiske udfaldssymptomer i form af sprogforstyrrelser (afasi), kraftnedsættelse (parese), styringsbesvær, føleforstyrrelser (paræstesier) eller defekter i synsfeltet.
En vaskulær demensdiagnose forudsætter, at flere kognitive funktioner, herunder hukommelsen, er påvirket.
Ved en langsom, diffus påvirkning af dybereliggende (subcortikale) hjerneområder som følge af gradvis forsnævring af blodkar eller småkarssygdom, er sygdomsforløbet mere jævnt og langsomt fremadskridende, som det også ses ved Alzheimers sygdom.
Ved småkarssygdom ses i stedet for fokale udfaldssymptomer ofte en generel træghed i form af et langsomt mentalt forarbejdningstempo, koncentrationsbesvær, nedsat initiativ, apati, svigtende overblik og svækket dømmekraft.
Personen med demens har en træg indlæring og har svært ved spontan genkaldelse, hvorimod evnen til genkendelse af det indlærte er bevaret.
Mange patienter rammes af depression, grådtendens eller andre ændringer i følelseslivet. Også problemer med vandladning (urininkontinens) og gangfunktion forekommer.
Indimellem ses et 'skubvist' eller trinvist forløb med vekslen mellem akut symptomudvikling og stabile perioder (’plateauer’), hvor tilstanden er stationær eller endda bedres lidt.
Forløbet kan skyldes blodpropper eller blødninger, der opstår på forskellige tidspunkter i forløbet (gentagne vaskulære insulter).
Har du eller en af dine nærmeste fået stillet en demensdiagnose? Eller møder du mennesker med demens og deres pårørende i dit arbejde? Her kan du finde alle vores fakta-ark, der kort beskriver forskellige emner i forbindelse med demens.
Læs også
10 advarselstegn på demens
Et af de første tegn på, at man er ved at udvikle demens kan være, at mentale funktioner som hukommelse...
Psykiatriske symptomer
Psykiatriske symptomer som depression, apati, ængstelse, hallucinationer, vrangforestillinger og forstyrrelser i adfærd forekommer hyppigt ved demens og udgør ofte en...
Alkoholrelateret demens
Demens forårsaget af alkoholmisbrug udgør ikke nogen veldefineret sygdomstilstand.
Det limbiske system
Det limbiske system ligger dybt inde i storhjernen og har betydning for vores hukommelse og følelser.